Monday, July 7, 2008

Tizenegyedik ajánlat

Rég ajánlottam nótát, legyen most az.












Hüsker Dü: Don't Want to Know if You Are Lonely


Nem állítom hogy a Hüsker Dü életmű pontos ismerője lennék, de azok a lemezek és dalok amiket eddig hallottam tőlük meggyőztek.
A zenekar a nem túl sok dologról híres Minnesota államból való, 1979-ben alakult a Ramones hatására, nevét pedig az igen vicces nevű dán társasjátékról kapta (ha jól tudom azt jelenti "Emlékszel?").Tagjai: Bob Mould-gitár, Greg Norton-basszusgitár és Grant Hart-dob. 6 darab albumot készítettek az első négy független kiadónál jelent meg, az utolsó kettő pedig a Warner kiadásában, nagyobb sikereket azonban nem értek el. '87-ben a tagok személyes és egymásközti problémái miatt a zenekar feloszlott. Nagy sikert nem értek el azonban a punk- és a rockzene fejlődésére hatásuk nagyon nagy volt. Több zenekar is nagy hatásukként emlegetik őket, Billie Joe Armstrong a Green Day-ből például a Hüsker Dü és a Replacements (ugyancsak Minneapolisi együttes ugyanabból az időből és stílusból) hatását tartja a legfontosabbnak zenéjében. Az első Warner által megjelentetett '86-os Candy Apple Grey című lemezük második száma a Don't Want to Know if You Are Lonely. A dalt Hart, a dobos írta és énekli (szerintem vicces ha a dobos énekel, egyébként a Hüsker Düben Mould és Hart felváltva énekeltek). Nagyon megfogott a dal elsőre is, erőteljes de szemcsés hangzás, elég gyors tempojú dob, ugyanakkor nagyon dallamos az ének. Ami persze a legfontosabb számomra (és mint a legtöbb dalban ami nagyon tetszik) a dal hangulata, egyszerre szomorú és vidám, elmondhatatlan, de nagyon jó. Olyan lélekkel teli de semmiképpen sem romantikus vagy giccses. Tényleg nem tudom elmagyarázni, meg kell hallgatni:
Hüsker Dü: Don't Want to Know if You Are Lonely

(Ui: A Green Day féle verzió is érdekes, mert természetesen feldolgozták)

3 comments:

Anonymous said...

And also we ensure that when we enter in this specific blog site we see to it that the topic was cool to discuss and not a boring one.

rp said...

szuper ajánlat!! nekem a Something I Learned Today a kedvenc számom tőlük.
jo blog

Unknown said...

a green day verziója érdekes? finoman fogalmaztál. Szerintem egy nagy kalap szar...