Friday, July 20, 2007

Hetedik ajánlat: My Name Is Earl

Pár szó a kedvenc soroza- tomról:

My Name Is Earl

Mostanában elég sok sorozatot nézek, de mind közül ez nálam a „námbörván”. A Kevin Smith filmekből (Shop Stop, Dogma, Jay és Néma Bob visszavág, stb.) már ismert Jason Lee itt a tipikus, lakókocsiparkban tengődő, semmirekellő Earlt alakítja, aki lopásokból tartja el dögös de annál veszélyesebb feleségét és annak két kölykét. Ráadásnak ott van az őt árnyékként követő testvére Randy, akit talán legjobban az „egyszerű” jelzővel jellemezhetjük. A történet ott kezd érdekessé válni amikor Earl egy kaparós sorsjegyen 100.000 dollárt nyer. Öröme nem tart sokáig ugyanis a következő pillanatban egy autó elüti, mire felébred a kórházban a sorsjegy sehol, felesége pedig elhagyja. Ebben a nem éppen vidám pillanatban éri a megvilágosodás, az egyik talk show-ban hallott varázslatos „Karma” szó örökre megváltoztatja Earl életét. Hősünk fejébe veszi hogy megváltozik és a „karmát” követve kijavítja összes addig elkövetett bűnét. Rögtön készít egy listát rossz cselekedeteiről, és ezután minden egyes percét azoknak jóvátételére fordítja.

A nem éppen mindennapi bűnök persze még furább jócselekedetekre késztetik Earlt, és így, kalandból-kalandból csöppenve halad tovább a „jó„ úton. Az úton persze kísérői sem mindennapiak, olyan hihetetlen karakterek tűnnek fel (félszemű postás, nappal dolgozó prosti, betoji meleg srác, süket ügyvédnő, megtért börtöntöltelék haver hatalmas jézus ábrázoló tetoválással a mellkasán, és még jó pár hihetetlen fazon) hogy szinte már azok elvinnék a sorozatot a hátukon.

Gondolom ez így elég eszehagyottnak hangzik így, de a sorozat alaphangulata elég nyugis, pihentető, megható (de nem nyálas) pillanatok is akadnak benne, és nagyon emberi/hétköznapi problémákat vet fel a sorozat, csak karikírozottab formában.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a sorozat követését, eddig két évad készült el, és ősszel jön a harmadik, tehát a nyáron még be lehet hozni a lemaradást.

No comments: