Sunday, April 29, 2007

Harmadik ajánlat: Karácsonyi Lidércnyomás


Most következzék egy film, Tim Burton híres-hírhedt animációs horror-vígjáték-musical-e a

Karácsonyi Lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas)






Ezt a filmet akárhányszor nézem meg teljesen elvarázsol. Az animációs filmeket imádom, Halloween pedig az egyik kedvenc ünnepem (lenne ha tartanák felénk). Ez a film pedig egy mese Halloween város lakóiról, tehát nem meglepő hogy imádom.

A történet szerint az ünnepeknek megvannak a saját városkáik, melyek lakói szervezik és bonyolítják le az adott ünnepet. Egész évben készülnek és csak az ünnep napján hagyják el kis városukat. Halloween város lakója Jack a csontváz, aki belefárad a folyamatos ijesztgetésbe. Amint ezen kesereg, véletlenül betéved Karácsony városkába. Azonnal megtetszik neki a csillogó-villógó ünnep, és fejébe veszi hogy idén ő csinálja meg Télapó helyett a Karácsonyt. Így hát Halloween város lakói örömmel nekiállnak ajándékokat gyártani és készülődni az ünnepre. A történet végét nem mondom el, bár azt azért sejteni lehet, hogy sok jó nem sülhet ki egy ilyen karácsonyból.

A filmet a Tim Burton-re annyira jellemző elnagyolt, sötét és furcsa látvány- és hangulatvilág jellemzi, amit már korábbi is filmjeiben láthattunk (pl. Beetlejuice, Ollókezű Edward). Szerintem ez a film Burton legjobban eltalált alkotása, nagyon jó a történet, érdekesek a karakterek, egyedi és szép a kép- és színvilága és a zene (amit Danny Elfman-nek köszönhetünk) egyszerűen fenomenális. Ez az első film talán életemben ahol nem unom a dalokat, hanem külön élvezetet jelentenek, sőt igazából ezek viszik előre a cselekményt (gyakorlatilag csak a zenéből érteni lehet a történetet). Tehát nem tudnék belekötni, még ha akarnék sem…

Ezt a filmet látni kell. Végre egy film amiben nem a szépség a lényeg, hanem azok a dolgok amelyek nem láthatóak elsőre. Így válhatnak Halloween város furcsa lakói szerethető lényekké. Csak egy kis idő, nyitottság és megértés kérdése.

No comments: