Monday, April 30, 2007

Hatodik ajánlat: Minor Threat

Most jöjjön egy kicsivel másabb zene:

Minor Threat: 1st 7”

A Minor Threat első kislemeze 1981-ből, nem több mint 8 szám 9 percben. 9 perc hipergyors energikus hardcore-punk. Igazából, ha mást nem is csináltak volna, akkor is bekerültek volna a „nagykönyvbe”. Nagyon sok zenekarra voltak hatással a Slayertől a Rage Against the Machine-ig.

A Minor Threat-et 1980-ban alakította meg Washington-ban Ian MacKaye (ének), Lyle Preslar (gitár) Brian Baker (basszusgitár) és Jeff Nelson (dobok). Első koncertjük 1980 decemberében volt a Bad Brains társaságában, 1981 júniusában megjelent első kislemezük MacKaye saját kiadójánál a Dischord-nál. A kislemezen található Straight Edge című szám szövegével a zenekar akarata ellenére mozgalmat indít el, melynek követői elutasítják a drogokat, dohányzást, alkoholt és a futó szexuális kapcsolatokat. A mozgalom felveszi a Straight Edge nevet, és a Minor Threat második kislemezén található Out of Step című számban MacKaye szerint leírt életmódot követik (Don’t smoke / Don’t drink / Don’t fuck / At least I can fucking think. Vagyis: Nem füstölök / Nem iszom / Nem b***ok / Legalább használom a kib***ott eszemet). MacKaye tiltakozik ez ellen, és amikor első nagylemezükre újraveszik az Out of Step-et, plusz szövegrészt ír a dalba magyarázatként. Ebben elmondja hogy ő nem akart semmiféle életmódot hirdetni, pláne nem szabálykönyvet írni hozzá. A tiltakozás már hasztalan a Straight Edge mozgalom megkezdte világkörüli terjedését.

Hamar nagy népszerűségre tesznek szert a környéken, turnéznak a kelti parton. Azonban egy nagylemez és három kislemez után 1983-ban zenei nézeteltérések miatt feloszlanak. Ez az alig három év és pár kiadvány (egyébként kiadták őket egy CD-n „Complete Discography” néven) elég volt hogy a Minor Threat a hardcore és a punk történetének egyik igen meghatározó alakja legyen.

Első kislemezük számomra a tökéletes hardcore lemez. Energikus, gyors, egyszerű (de nem primitív), van mondanivalója, rövid és velős. Nem tudom megunni, bármikor meghallgatom, azonnal átveszem az energiáját.

Mindenkinek ajánlom ezt a lemezt, érdemes vele megismerkedni, szerintem nagyon érdekes lenyomata az adott korszaknak és generációnak, mindamellett nagyon jó zene. Senkit se riasszon el elsőre a megszólalás, megéri a többszöri hallgatást.

No comments: